El Mussol: l'observatori de la política 2.0

8.5.11

D'un temps ençà, el que anomenem web 2.0 ha calat amb força en el nostre quotidià; i ja no és d'estranyar que part de les nostres relacions socials es desenvolupi en medis virtuals, ja siguin xats, xarxes socials, bitàcoles, etc. Però aquestes noves formes de comunicació no només s'utilitzen de forma individual sinó que també en fan ús les organitzacions, entitats i administracions per relacionar-se amb la societat.

Totes aquestes eines i aplicacions, i el flux d’informació que generen, són, a priori, segmentades i poc accessibles (ja que, per exemple, cal disposar d’un compte d’usuari de cada aplicació). 
L’objectiu de El Mussol és oferir, des de la neutralitat, un lloc des d’on poder observar tot aquest immens flux d’informació classificada per temàtiques. I al mateix temps poder valorar estadísticament el moviment de cada membre d’aquest riu virtual. 

La idea origina va sorgir per poder plasmar, en una mateixa pantalla, la informació generada per la política vilanovina en els previs a les eleccions municipals 2011. I per poder valorar l’ús que fan, cada partit polític i cada candidat/a a l’alcaldia, de les aplicacions 2.0. Però la idea ha tingut tan bona acollida que s’ha hagut d’ampliar a altres ciutats catalanes, com les capitals de província. 
Un cop passada l'època electoral, es posaran en marxa nous observatoris de caire més social i associatiu. 

El Twitter es tradueix com a “piular”, i de les publicacions de cada usuari se n’anomenen tweets, traduït com a “piulades” o “piulets”. Jugant amb el mateix concepte dels ocells i les piulades, aquest projecte agafa un mussol com a icona de l’au que observa amb detall tot el que hi ha al seu voltant, precisament el que es pretén des d’aquest web: http://www.elmussol.cat  

A la pàgina web elmussol.cat, s’hi pot trobar actualment un total de 9 observatoris. En cadascun d’ells hi ha una finestreta amb les piulades de cada usuari observat i, a la columna de la dreta, una finestreta amb totes les piulades de tots els usuaris referent al tema de l’observatori. 

Darrere de El Mussol hi ha l’Eduard Gutierrez, en Chris Athanasiadis i en Kiku Medina, tots tres sorgits del món de l'educació en el lleure, l'associacionisme i el voluntariat. Amb una gran fascinació per la tecnologia, la informàtica, les TiC, i tot el relacionat amb internet i el web 2.0, han reconduir aquesta seva afició per transformar-la en una eina d'observació de la vida política i social del nostre entorn.

Publicacions relacionades

0 comentaris