Les Bruixes de Zugarramurdi

27.9.13

Aquelarre anarcofeminista al cor del pirineu navarrès.

El 1610  a Logronyo, la Inquisició va processar 40 dones de Zugarramurdi per bruixeria i en va condemnar 12 a morir a la foguera (*). Aquest Acte de Fe,documentat per l'historiador i antropòleg Julio Caro Baroja, és el punt de partida de la nova pel·lícula d’Àlex de la Iglesia que, podent-ne fer una nova Romasanta, ha decidit seguir l’estela d'humor negre de La Comunidad i El Dia de la Bèstia.


Dos aturats (Mario Casas i Hugo Silva) cometen un atracament en una botiga de “Compro Oro”  i fugen en taxi, perseguits per la policia (Pepón Nieto i Secun de la Rosa) i per l'exdona d'un d'ells (Macarena Gómez). Camí de França i Eurodisney, per acomplir els somnis del fill d’un dels atracadors, s'endinsen en els boscos de Navarra caient en les urpes d'una munió de bruixes caníbals.

Fa dos anys Catherine Hardwicke, com a herència del Crepuscle, ens va oferir una nova visió de la Caputxeta  Vermella tot aparellant-la amb un home-llop. La fórmula va agradar a tant a Hollywood, que els germans Hansel i Gretel es van dedicar a caçar bruixes per Alemania, mentre que el president Lincoln ho feia de vampirs per Estats Units.
A la Península Ibèrica ha passat un fet semblant: primer van aparèixer licàntrops a Arga (Galicia) i ara trobem bruixes a  Zugarramurdi (Navarra). Seguint la trajectòria geogràfica, d’aquí dos anys sorgiran vampirs a Soriguera? o golems a Vallfogona de Ripollès?

Amb la tècnica evolucionada de Bill Murray atracant bancs, en José i en Tony perfeccionen Point Break amb una fugida digne de Fast&Furious però canviant en Vin Diesel per la Queen Latifah. En un inici de pel·lícula més pròpia d’un desenllaç que acabarem trobant a faltar, els protagonistes passen a ser els germans Gecko canviant la Mamella Cargolada per Zugarramurdi. I mentre encara dubtes de si estàs veient la seqüela de Lobos de Arga o una American Pie de Pajares, Esteso i Ozores, els qui fugien de les seves fracassades relacions sentimentals es trobaran amb unes “Mujeres al Borde de un ataque de nervios” adoradores Thug de la deesa Khali amb brots psicòtics per inhalació parcial de Virus-T.

Abundància de diàlegs extrems (extremadament bons o extremadament patètics); persecucions dignes de Mòria o la Cova dels Goblins, amb un xic més de sang; el retorn de Selene amb el trastorn de la Lisa Rowe, que ha canviat el vampirisme per la bruixeria; i una rave misàndria a Skull Island amb dones de Sió i pandilleres de Mad Max.
En aquest film, igual que les bruixes amb la seva marmita, Àlex de la Iglesia barreja escenes i gags de molts orígens diferents per acabar amb un encanteri que no deixa a l’espectador indiferent: Quina xorrada de pel·lícula més bona!

TÍTOL ORIGINAL: Brujas de Zugarramurdi
GÈNERE: Comèdia, factàstic, terror.
DIRECTOR: Álex de la Iglesia
ORÍGEN: Espanya
DATA D’ESTRENA: 27 de setembre de 2013

______

Publicacions relacionades

0 comentaris