Terra Incognita, la geografia de la Wikipedia

16.12.13

Terra Incognita és un projecte, desenvolupat per Gavin Baily i Sarah Bagshaw a TraceMedia i finançat pel Consell d'Arts d'Anglaterra, que visualitza la geografia de la Wikipedia en més de 50 idiomes. Els mapes mostren els articles geo- codificats per a cada idioma, destacant els biaixos i les irregularitats en la cobertura de l'enciclopèdia.


Previ a posar-hi, cal tenir en compte que els idiomes de Wikipedia més grans són més de 10 MB per descarregar, i els mapes s'obtenen millors resultats per a les seleccions de no més de 300 articles. L'aplicació està dissenyada per a l'escriptori , i treballarà amb les últimes versions de Chrome , Firefox, Opera , Internet Explorer i Safari.

Les opcions:

1 . D'IDIOMES
Cal seleccionar una ubicació i els idiomes que es volen comparar.
Per a les edicions més grans de Wikipedia seleccioneu una regió en lloc del món, ja que hi ha un límit en el nombre d'articles que es poden visualitzar.

2 . PARÀMETRES DE MAPA
Un cop carregats els articles, hi ha diverses aspectes per explorar:
► Idioma: mostra els idiomes seleccionats per colors.
► Intersecció d'idioma: mostra les ubicacions dels articles en més d'un dels idiomes seleccionats.
► Traduccions: mostra que els articles que són exclusius d'una llengua.
► Enllaços d'idiomes: destaca les ubicacions amb traduccions en el major nombre d'idiomes.
També permet visualitzar l'extensió dels articles, el nombre de revisions i les imatges...

3 . CRONOLOGIA
Els controls de línia de temps filtra els articles per data de creació. Podeu utilitzar l'opció acumulativa per veure com ha variat la cobertura geogràfica, i el termini fixat per veure les estructures geogràfiques d'articles de nova creació.

4 . MAPA BASE
A la fitxa Configuració de la dreta es pot canviar les propietats de mapa base i la pantalla, basicament fent ús de GOOGLE MAPS o KARTOGRAPH MAPS.


 
CRÈDITS
Terra Incognita va ser finançada pel Consell d'Arts d'Anglaterra Subvencions per a les Arts i la Loteria Nacional . El programari va ser desenvolupat a partir de dades del projecte Wikimedia Toolsever Ghel i programari de mapes que inclou Open Layers , Kartograph , Google Maps API , i Temàtiques Mapping.


Publicacions relacionades

3 comentaris

 1. ja veig que els catalans som uns viciats de la viquipèdia :P

  ResponElimina
 2. No entenc la intensitat que es veu al Pallars i el Solsonès. A què es deu?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Josep. A primera vista diria que es deu al nombre d'insercions d'articles en català des d'aquests territoris. És a dir, al Pallars i al Solsonès hi han "viquipedistes" molt actius.
   Igualment, ho estudiaré.
   Salut!

   Elimina