Els millors mentors del cinema

14.1.14

Les pel·lícules on el protagonista (normalment un heroi) passa per un procés d'aprenentatge i auto-superació, per acabar assolint el seus objectius, provoquen un grau bastant elevat d'empatització amb els espectadors.
Però en aquestes pel·lícules sempre ens deixem embriagar per la victòria del protagonista i mai ens fixem en el seu mentor. I què hagués estat d'aquests nostres herois sense els grans filòsofs i entrenadors que ha tingut al seu costat, aguantant les seves pors i manies, i motivant-los a convertint-se en els herois que han acabat sent?

Aquest post va dedicat a tots els milors coachers de la gran pantalla, perquè sense ells no haguèssim tingut pòsters d'herois per poder posar a les nostres habitacions.


Abbé Faria,
qui va propiciar la transició d'Edmond Dantés cap al Comte de Montecristo.Argyle Wallace,
tiet de William Wallace, qui el cria fora d'Escòcia i li dóna els coneixements per poder-se convertir, anys més tard, en Braveheart i enfrontar-se a Longshanks.bruixot mestre d'en Dave Stutler, el futur primer merlinià.l'encantador de serps, cap i amant de Beatrix Kiddo, la Mamba Negra.Cel de sílex,
el pare i mentor d'Urpa de jaguar a Apocalypto.mutant telètapa; fundador i líder dels X-Men.


l'entrenador de robots boxejadors i qui porta Atom a ser el "campió del poble".la identitat Sith de Palpatine, Canceller de la República i Emperador de l'Imperi Galàctic. Mestre Sith de Darth Maul, Darth Tyranus i Darth Vader.el primer Zorro i qui passa els seus coneixements a Alejandro Murrieta.
conegut mundialment com a Splinter. Va entrenar les adolescents tortugues mutants en guerrers ninges.
Fin Raziel,
la bruixa de Tir Asleen que ajuda a Willow Ufgood a protegir Elora Danan i qui allibera la terra de la Reina Bavmorda.Haymitch Abernathy,
antic tribut del Districte 12 i mentor de Katniss y Peeta a Els jocs de la fam.

Harry Morgan*,
el pare d'en Dexter Morgan, i qui li va donar l'ètica i el modus operandi adequat per duu a terme la seva particular justícia.

qui va ensinistrar Connor MacLeod en la seva condició d'immortal.K*.
L'Agent K és qui recluta a James Darrell Edwards als Men in Black, i l'instrueix per convertir-se en l'Agent J.qui ensenya al Capità Nathan Algren la filosofia samurai i la lluita kendo.qui ensenya a en Daniel Larusso les tècniques de defensa oriental per poder participar en el campionat local de karate.King Schultz*,
el dentista caça-recompenses que allibera a Django (amb "d" sorda) i li ensenya les seves habilitats.el primer i principal entrenador de boxa de Rocky Balboa, el "Semental italià".el capità de la Nabucodonosor i qui allibera en Neo de Matrix.conegut com a Follet Tortuga, el mestre d'arts marcials que ensinistra a Son Goku i Krilín entre d'altres.la princesa na'vi. Ella entrena en Jake Sully durant tres mesos perquè pugui ser un guerrer del clan Omatikaya.
el mestre jedi d'Anakin Skywalker i el seu fill Luke Skywalker, entre d'altres.Percival Ulysses "Perry" Cox*,
cap de medicina de l'Hospital Sacred Heart, i mentor de John Michael "J.D." Dorian a Scrubs.


Po,
el monjo budista zen xinés, de mirada enigmàtica, qui va convertir a Kwai Chang Caine en el Petit Saltamartí (traducció barroera de El Pequeño Saltamontes)el monjo mestre de Ting, el guerrer Muay Thai.el mestre jedi d'Obi Wan Kenobi.el cap de la Lliga de les Ombres, qui entrena a Bruce Wayne en les tècniques de combat.conegut com a Coronel Truman, va ser el cap de l'esquadró militar de la Guerra del Vietnam on també hi havia el jove soldat John Rambo.Saul Berenson*,
mentor de Carrie Madison i Cap de la Divisió Orient Mitjà de la CIA a Homeland.deixeble del Gran Mestre Oogway i, més endavant, mestre de tots els guerrers més grans de la Xina, incloent Po (el Guerrer Drac).el lider de l'organització d'assassins anomenada La Fraternitat i qui s'encarrega de l'entrenament de Wesley Gibson, sota la tutela de Fox.el namekià que desenvolupa el paper de Déu, i qui entrena a en Goku i amics un cop han passat per les mans del Mestre Muten i el Mixet Murri.Wanadi,
pare adoptiu de Tomee i cap de la tribu dels Invisibles.el mestre de Muay Thai que ajuda a Kurt Sloan a vèncer a Tong Po.qui va acollir i ensinistrar a Oliver Queen per convertir-se, més tard, en Arrow.El gran mestre de l'Ordre Jedi i lider del Consell Suprem. Mentor d'altres grans mestres jedi com Qui-Gon Jinn o Luke Skywalker.

Què et sembla? En trobes a faltar algun?

 

Nota 1: en aquest post he exclòs alguns mentors per ser també "herois" al mateix temps, com John Constantine (Chas Kramer n'és el seu aprenent), Joseph Dredd (el Jutge Suprem de MegaCity 1 i tutor dels nous Jutges), Lestat de Lioncourt (el pare vampir de Louis de Pointe du Lac), Tyler Durden (creador dels diferents Clubs de Lluita per Estats Units), i V (l'heroi anarquista que pretén enderrocar el regim totalitari d'Anglaterra).

Nota 2: Aquest post va dedicat a l'Edu i l'Ester qui, tot i no ser mentors en el cinema, avui passaran a ser-ho a la vida real. Per vosaltres, per què eduqueu el petit Quim perquè pugui ser un gran heroi! ;)

(*): Aportacions d'en Pons007. Moltes gràcies!

Publicacions relacionades

2 comentaris

 1. En un primer moment un no pensa que hi hagi tants mentors famosos, però tots ells ho son! Que grans!

  En series podriem trobar:
  Potser podriem afegir el dr Cox com a mentor del JD de Scrubs.
  I també al Harry Morgan com a pare adoptiu i mentor de Dexter.
  Saul Berenson com a mentor de la Carrie Madison a Homeland.

  En pelis podriem trobrar:
  Al doctor Schultz com a mentor d'en Django.

  El Agent K com a mentor del Agent J a Men in Black.

  Agafats una mica pels pèls, al Timon i Pumba del rei lleó.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tens tota la raó! Tots els 5 primers afegits! Mercès!

   Pel que fa a en Timón i en Pumba... crec que hauriem de dur-ho a un simposi, amb experts de diferents parts del món, i discutir-ho.
   En tots els casos exposats és demostrable la instrucció dels mentors en els seus aprenents per arribar a convertir-se en herois. En canvi en aquest últim cas passaríem per hipoteoritzar-ho. Personalment crec que l'autèntic mentor de Simba és el seu pare, Mufassa, i lo únic que fan en Timon i en Pumba és aletergar la seva reialesa.

   Gràcies de nou, ja tenim tema per un post nou: "Hakuna Matata: L'acció aletergadora externa del lideratge innat intern" ;)

   Elimina