Robin Hood, príncep de Carcassonne

23.4.14


Carcassona és una vila situada al sud de França, a la regió del Llenguadoc-Roselló, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1997.
És un emplaçament estratègic entre el Mar Cantàbric i el Mediterrani, i entre Toulose i  Narbonne- Perpinyà. Per entendre'ns, vindria a ser com el Mesón del Brazo Amigo, entre Beregost i la Porta de Baldur; o Bree, al cruament de les carreteres est-oest i nord-sud del nord-oest de la Terra Mitjana.


La seva cité destaca pel magnífic estat de conservació, obra iniciada per un arquitecte visionari, Eugène Viollet-le-Duc, al segle XIX. I aconsegueix una mescla homogènia entre la recuperació de les difrents èpoques de la ciutat, l'atenció al turista, les botigues d'artesans locals, i la reivindicació de la gastronomia pròpia.

Va ser un autèntic plaer poder passejar pels carrers solitaris de la cité, un vespre després d'haver plogut, i seure's a provar les cassouletes en un dels restaurants més característics. O gaudir de la soronitat de la basílica de Saint Nazaire amb un concert d'un quartet vocal rus.


Pel que també es recorda Carcassone és per ser el lloc on el cristianisme dels Bons Homes va arrelar amb més força. Cosa comprensible si intentes percebre l'espiritualitat que deurien viure aquella gent tot visitant part de l'anomenat País Càtar.
El Catarisme convivia sense problema amb el catolicisme clàssic però, simplificant-ho una mica, al ser una regió rica i influent va provocar que Roma (poder religiós) i Paris (poder polític) els volguessin tallar les ales. I quina millor excusa que una heretgia?
En el fons no hem evolucionat gens: Avui en dia seguim tenint croades, però ara es diu que es lluita contra el Terrorisme, perquè parlar d'heretgies ja és massa antiquat.

Chateau de Lastours
I amb una estructura medieval tan ben conservada, Carcassonne també a servit com a plató per diferents pel·lícules: 
1908: El retorn del Creuat, de Louis Feuillade,
1929: La vida meravellosa de Joana d'Arc, de Marco de Gastyne,
1924: El miracle dels llops, de Raymond Bernard,
1961: El miracle dels llops, de André Hunebelle,
1968: Un lleó a l'hivern, d'Anthony Harvey,
1985: La promesa, de Franc Roddam,
1992: Els Visitants, de Jean-Marie Poiré,
1997: La destinació, de Youssef Chahine,
2011: Labyrinth basada en la novel · la de Kate Mosse
i

Doncs si, el centre d'aquesta novel·la popular anglesa esta rodada a França.
El palau de Nottingham, on viu el tirà cosí del rei Ricard Cor de Lleó d'Anglaterra, és en realitat Carcassonne. I resulta que quan Robin Costner Hood escapa amb el cavall blanc del governador, no fuig cap al bosc de Sherwood, sinó cap al Canal du Midi, o la Muntanya Negra com a molt, perquè està baixant per la Porte d'Aude de Carcassone.

Robin Hood, príncep dels lladres
A només 3'5 hores de cotxe trobem aquesta contrada esplèndida i un munt de castells plegats d'històries per explicar-nos.

Publicacions relacionades

2 comentaris

  1. si senyor, Carcassone es un poble medieval de pel·lícula :P

    ResponElimina
  2. Dissabte passat vaig estar a Carcassona amb la meva família. Va ser el tercer cop que vaig ser-hi. La seva preciosa ciutadella cada vegada s'assembla més al pitjor de Lloret. Carrers massificats de tendes de souvenirs i places atapeïdes de terrasses cutres. És una llàstima però.

    ResponElimina