El vaixell Tor per navegar la internet suburbial

19.5.14

Més enllà de les webs agraciades, dels buscadors replets de cookies i dels directoris políticament correctes, s’hi oculta una altra internet, aquella que els més temeraris et recomanen no trepitjar, i que conté més del 90% del que realment circula a la xarxa.
La internet profunda (Deep Web) i  la internet fosca (Darknet) que alberga horrors, però que també serveix de catapulta per la llibertat d'expressió, cada cop més restringida per la quantitat mundial de governs dretans, i per la nostra intimitat, violada cada cop més per corporacions empresarials que cerquen vigilar totes les nostres accions digitals.


Hi ha moltes maneres per accedir a aquest underworld i moure't virtualment amb més tranquil·litat. Una seria a través de webs proxys, però la que està agafant més ressò és fent ús de la xarxa que ofereix Tor.
Aquí no estic fent referència al déu escandinau Donnar (Thor), sinó al navegador de codi obert Tor, que des del 2002 ha passat a ser l'eina principal d'exploració anònima d'internet.

Com aconsegueix Tor augmentar l'anonimat de les nostres passes per internet?

Doncs més o menys es dedica a fer el joc del telèfon entre tu i el teu lloc de destí: en comptes d'enviar el paquet de dades d'un punt a l'altre, el fa passar per diversos punts intermedis que en dificulten el seguiment. I, a més, xifra aquest missatges per capes, com una ceba, motiu del seu logo. 

I... és segur i legal fer servir Tor?

Doncs... és segur i legal passejar pels barris baixos de segons quines ciutats? Anonimitzar les teves navegacions per la xarxa no té res d'il·legal. Ara, el que facis a partir d'aquí ja és cosa teva.

Segurament els afins a Jorge Fernandez Díaz dirien que si no es té rés a amagar, no té perquè tenir por de la mirada de la seguretat ciutadana. Des del meu punt de vista, que no tingui res a amagar, no significa que hagi de donar accés lliure a la meva intimitat
O dit d'una altre manera, oi que si jo no trafico amb drogues, no significa que hagi de permetre que qualsevol agent de la llei, en qualsevol lloc i qualsevol moment, em pugui fer un tacte rectal? Doncs a nivell virtual cal ser igual d'estrictes (o més!).


Aquí us deixo el vincle a Tor, i més endavant ja us oferiré un petit manual introductori.
 Tor

Nota 1: Gràcies a la Lydia Sangüesa per fer-me descobrir Tor en el curs de Social Media Manager per la Transformació Social.
Nota 2: Si a la feina no podeu accedir lliurament a internet per la mania infantiloide de capar l'accés a la xarxa, porteu Tor en un pen i podreu accedir on volgueu, sota la vostra responsabilitat, evidentment.

Publicacions relacionades

1 comentaris

  1. Soc massa bon nanu, no sabria ni on cau aquest internet underground...

    ResponElimina