Ceviches a Tulum

27.7.14

Des de Mérida, a 4h en autocar de 1a classe, trobem Tulum. Aquest és un poble situat a la costa est de la península de Yucatan, a 130km al sud de Cancún, i és el qui dona nom a l'antiga ciutat maia de Zamá. El poble és totalment turístic i construit al voltant de la carretera principal. Però tot i ser turístic, l'ambient és molt agradable i tranquil, ja que la platja la té a uns quilòmetres, i el turisme "sorollós" acostuma a anar a altres destinacions properes.

Just arribats anem directes cap a l'Hostal Jose at Mama's Home. Ens instal•lem i dinem al restaurant del costat, l'Aguacate. Un local senzill, amb un tracte exquisit i menjar regional. Nosaltres degustem l'agua de Pepino con limon (boníssima i refrescant) i 2 amanides, de nopal i de pollastre.

Un cop menjats, ens informem de la situació, ens geolocalitzem, i sortim a passejar Tulum. Tulum no té res en especial, però és interessant veure el mode de viure dels seus habitants deixant l'avinguda principal i endintssant-se pels seus carrers. Descansem a La Malquerida per fer una Agua de Sandia i un Mojito.

I més tard sopem a El Pequeño Buenos Aires (Parrillada Argentina): Arrachera Nacional i Brocheta de pollo y ternera. $200/plat aprox. Amb vins d'America Llatina, sobretot argentins, a $300/ampolla aprox. La copa del de la casa a $65 (millorable). La carn és tendre i melosa... I els plats són generosos... acabes amb la panxa ben plena.

Dormim de fàbula al Mama's Home. I només llevats i dutxats coneixem al Jose del Mama's, qui ens prepara un fantàstic esmorzar consistent en un crosant de xocolata i mango, una "omelete" i xíndria; i ens orienta sobre com aprofitar millor aquest dia a Tulum. Pel tracte i la quantitat d'oferta d'activitats de la zona ens sap greu estar-hi només 2 dies en comptes de 2 mesos.

Comencem doncs amb les ruines, motiu principal de la nostra estada aquí. Per anar-hi: $15 en colectivo i a partir d'aquí toca caminar 1km. L'entrada és de $59 i ja hi ha petites cues a 1a hora. El circuit d'entrada recorda a la Polinesia de Port Aventura. I quan no saps ben bé què et trobaràs, creues la muralla per una petita porta i... flipes. Allí està l'antiga ciutat maia que venerava el Lucero del Alba, perquè era la primera ciutat que rebia la llum del nou dia.

Un cop a dins... bé, fes el recorregut que vulguis, amb 1h n'hi ha suficient, però has d'acabar banyan-te al mar. Els experts diuen que són les millors platges d'aquí fins a Colombia. I fer-ho sota la protecció de les restes de Zama (Tulum) és impagable. En Juan Carlos ens ho va recomanar, precisament perquè ell no havia pogut, i ho hem fet a la seva salut.

Refresc, cervesa i patates a la sortida, i colectivo ($35) direcció Playa del Carmen, cap al Cenote Jardín del Edén. Però en arribar-hi ens trobem que precisament aquest dia està obert només a familiars. És el que té tenir una joia de la naturalesa al teu terreny. O sigui que ens hem de conformar amb el del costat, el Cenote Azul ($70). Els autòctons ens confirmen el mateix que en Jose: el Jardín del Edén és espectacular. Però la nostra curta experiència en cenotes ens fa gaudir d'allò més de l'Azul, i ja ens sembla increïble. Si bé és cert que està bastant ple de gent, cosa que ja ens avisa la xiqueta de l'entrada, trobem un petit lloc tranquil on banyar-nos i deixar les tovalloles. Si voleu, just a l'entrada lloguen ulleres per fer snoorkel.

Després del bany cenotil, un altre colectivo direcció Tulum, però parant a Akumal. Akumal és un poble, a 1'5km de la costa, amb unes platges de sorra blanca plenes de palmeres i de dos tipus de turistes: les persones-sargantana de nevereta, para-sol i musica a tot drap, i les tortugues marines. Malauradament, amb l'augment de les primeres, les segones es deixen veure menys. De manera que, aprofitant que les persones-sargantana retornen als seus hotels amb la marxa del Sol, ens conformem amb un passeig romàntic per vora l'aigua a la llum del cap-vespre.

Colectivo de tornada, per no trencar la dinàmica del dia. I paràda prèvia al Caribe Mexicano per fer unes papes a la francesa i unes aguas abans d'arribar al Mama's Home. És un restaurant que no té res de l'altre món, i els cambrers es fan pesats per poder tenir propina.

Un cop dutxats, sopar per acomiadar Tulum a La Flaca. Degustem una arrachera de la casa i un filet de peix al mango. Suposo que és un restaurant com qualsevol altre de la zona, però el menjar i el tracte són bons. Ah, aneu amb compte que si no aviseu les salses són picants, molt picants, i t'agafen per sorpresa.

Publicacions relacionades

0 comentaris