Enchilada general a Mexico DF

13.7.14

Set anys desprès d'aquell projecte de final del màster de Globalització, Desenvolupament i Cooperació, retorno a Mexic.
Originàriament la idea era fer només Yucatan, però ja que creuàvem "el charco" vam decidir fer estada també a Ciudad de Mexico.

En aterrar ja et trobes amb la primera impressió de com aniran les coses: una cua de 30 a 60 minuts per entrar els extrangers, i de 10' pels paisanos.
Ho podeu enllestir fent-vos els despistats i passar per la cua de mexicans. I just abans d'arribar al control de visats us passeu a les guixetes de més a l'esquerra (de la 9 en amunt). Si feu molta pinta de greengos o de gachupines no cal provar-ho.

Un cop amb la maleta ja carregada és qüestió de fer via cap a l'Hostal. La opció més senzilla, i per fer una bona integració, és el metro. Però si no vols atabalaments, compra el passatge de taxi just abans de sortir de l'aeroport i surt directe per la porta 10.

Me'n descuidava: la moneda evidentment també és pot canviar a l'aeroport, just on reculls l'equipatge. Aquí, el nivell de cua a les guixetes de canvi de moneda és inversament proporcional al percentatge de comisió que et cobren.

Un bon allotjament és l'Hostal Amigo Zocalo, a la calle de la Moneda 8, al costat del zocalo i enmig del bullici de Ciudad de Mexico. És un hostal familiar, bé de preu, amb uns esmorzars bons i abundants, i sense luxes (dit d'altre manera, cutre). Però si saps a on vas i què estàs pagant, no tindràs cap decepció.
Consells: ja que la calle de la Moneda està molt transitat, procura que t'allotgin en una habitació interior, i a poder ser de la 3a o 4a planta.

Per sopar: unes flautes i una Victoria al bareto la Torta Brava, al carrer 5 de mayo, tocant al Zocalo. Bueno, curioso y barato.

El primer dia en una nova ciutat ens agrada tenir-ne una visió general, i què millor que unes vistes panoràmiques i un turi-bus?

Al costat del Museo de Bellas Artes s'hi aixeca la Torre Latinoamericana. Per $70 podreu pujar al seu mirador, a la 42a planta, i fer una petita introducció a l'origen de Mexico en el seu petit museu.
No cal dir que procureu pujar-hi quan faci un dia assoleiat. Tot i així la visibilitat mai serà del 100% degut a la contaminació.

El Turibus ofereix 4 circuïts diferents, que es poden enllaçar entre ells. Els més recomanables són el centro i el sud, i amb el bitllet mínim són els dos que pots fer.
Tens tot el dia per pujar i baixar. Hi haurà algunes parades en que voldràs veure-les de més a prop, i d'altres que passant amb el bus ja faràs.

Hauràs de baixar a Cibeles per agafar la ruta sud del Turibus. Mentre esperes pots fer una enchilada acompanyada d'una cervesa Ideal Azabache al Restaurant Chichero Perez, però personalment La Karakola acompleix totes les necessitats. Aquest és un centre social i kultural a la mateixa plaça Madrid que dòna suport a les comunitats zapstistes.

I desprès d'un dia tan transitat, res millor com un sopar al Salón Corona: Tacos Adobado, Pastor, Nopal i Quesadilla.

Per cert, si aneu de turistes pels voltants de la catedral, diferents persones titulades se us oferiran per fer-vos alguna guia. Natros vam conèixer a don Rubén Álvarex, però finalment no vam fer ús dels seus serveis.

Algunes notes:
- Recorda agarrar o tomar, no pas coger!
- Pararse és aixecar-se, i no pas aturar-se.
- Les portes es jalan, no s'estiren.
- i sobre el concepte propina: es dòna entre el 15% i el 20% si estem contents amb el servei. Però no és obligat.

••••••••••••
les enchilades són un plat típic mexicà consistent en un parell o tres de tortitas de maiz farcides amb gran varietat d'ingredients i cobertes en una gran varietat de salses.
les enchilades suïses estan farcides de pollastre, submergides en salsa verda, i cobertes amb formatge gratinat.

(Aquesta entrada està escrita in situ. Disculpa el lèxic i la ortografia)

Publicacions relacionades

0 comentaris