Panuchos a Doña Hermelinda

20.7.14

I de DF cap a Yucatan en avió intern amb AeroMexico. Cal estar-hi abans, molt abans, que aquest mexicans fan i desfan a la seva, i pots perdre el lloc tot i haver-lo pagat.

Un cop arribats, transport col•lectiu de l'Aeroport de Cancún a l'Hostal Haina. Si pot ser no agafeu la companyia Super Shuttle, ja que no et tracten gaire bé si no ets client de la zona de "pulseretes". L'Hostal Haina és el típic lloc de motxileros que va de fàbula per conèixer altres viatgers de l'estil.

Una bona opció per menjar és a la Lupita de Acapulco, al costat de l'Estació d'Autocars ADO. És un petit restaurant on es demostra que el grau de simplicitat del lloc és directament proporcional al grau de "saborositat" del menjar que serveixen.

Després de passejar per Cancún , fem nit i esmorzar continental al Haina, i dues hores d'ADO cap a Valladolid. Aquí la calor ja és més seca...

Al costat de l'Estació d'ADO hi tenim l'Hotel "vintage" Maria Guadalupe. Aquest vindria a ser el top ten en modernitat de fa 40 anys. Però vaja, a la cresta de l'onada del hipsterisme.

Dinem uns Panuchos de Escabeche de Pollo i Lomitos Pibihus a Doña Hermelinda. Boníssims i autèntics. I necessaris per agafar forces per visitar els Cenotes de Xkekén i Samulá. Un cenote (del maia ts'ono'ot: caverna amb aigua) és un clot inundat que es troba en algunes cavernes profundes, com a conseqüència d'haver-se ensorrat el sostre d'una o diverses coves. Aquí s'hi ajunten les aigües subterrànies, formant un estany més o menys profund.

Per $15 qualsevol taxi et portarà a visitar aquestes meravelles de la naturalesa. El Samulá és descobert i amb una gran arrel al mig, i el Xkekén és com unes Coves del Salnitre inundades. La sensació de nedar dins d'una cova, sense veure el fons i amb rat-penats voleiant damunt teu, és indescriptible.

Un cop arribats de nou a Valladolid, passegem pel seu centre històric amb carrers i edidicis típicament colonials, i sopem 4 tacos de pollo pibil, per recomanació autòctona, a una parada al carrer entre el 44 i el 41.

Publicacions relacionades

0 comentaris