Tlacoyos guadalupinos

17.7.14

La basílica de Santa Maria de Guadalupe és un santuari catòlic dedicat a la Verge Maria en la seva advocació de Guadalupe. Situada sota el Turó de Tepeyac, a Ciutat de Mexic, és el recinte marià més visitat del món, només superat per la Basílica de Sant Pere.

Segons el relat guadalupí conegut com Nican mopoh, la Verge Maria es va aparèixer fins a 4 vegades a Juan Diego Cuauhtlatoatzin al Turó del Tepeyac.
I això va servir per sotmetre al cristianisme els cultes pagans mesoamericans i homogeneitzar la diversitat ètnica de Mexico.

Dins del conjunt religiós de Tepeyac hi trobem:
- l'Antiga Basílica de Guadalupe, inaugurada el 1709 i més torta que la Torre de Pisa;
- la Basílica Actual que, inaugurada el 1976, té capacitat per 80.000 persones.
- la Capilla de Indios, que va albergar la imatge de la Guadalupana fins al 1709;
- la Capilla del Cerrito, que conmemora la 1a aparició i està precidida per unes imponents escultures dels 4 arcàngels;
- La capilla del Pocito, que conté un pou amb aigües miraculoses;
- El exconvento y Parroquia de Santa María de Guadalupe - Capuchinas;
- i el  Museo de la Basílica de Guadalupe ($5).

A tenir en compte:
- A l'antiga basílica, gaudeix de l'efecte d'equilibri al estar dins d'un edifici pensan-te que estàs en vertical quan en realitat tens un percentatge important d'inclinació.
- Per veure la representació de La Guadalupana podeu accedir-hi per ambdos costats del presbiteri.  Allí hi trobareu un passadís mecànic per evitar acumulacions de fidels.
- No deixeu de visitar la botiga de records i articles religiosos de l'antiga Basílica (a la seva dreta) i del Centro Artesanal Guadalupano.

Per dinar, un cop sortits del recinte de la Basílica, a la Calzada de Guadalupe, a mig camí de l'entrada de metro, a mà esquerra hi trobareu El Fogón Montañés.
D'una completa i variada carta  de plats típics, nosaltres hem menjat una quesadilla de pancita, una de chicharrón, una Pepsi i una cervesa Bohemia per $78 (menys de 5€).

Com arribar-hi:
Metro línia 6 (vermella), parada La Villa - Basílica, i pugeu caminant per la Calzada de Guadalupe. No té pèrdua.
També podeu baixar a la parada Deportivo de la línia 3 (verd festuc), que antigament es deia Estación Basílica, però està més lluny.

La Catedral Metropolitana de México es troba a la plaça Constitució, al zocalo de Ciutat de Mexic. Compta amb cinc naus i 16 capelles laterals, i està dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu.

A l'antiga ciutat de Tenochtitlán, aquest espai estava ocupat per un petit temple dedicat a Quetzalcóatl i un temple dedicat al Sól, entre d'altres edificacions.
Tres anys després de donar per acabada la conquesta, per ordre d'Hernán Cortés s'hi va construir una església aprofitant els material dels temples asteques.
Aquesta es va convertir en catedral, però es va tirar a terra per poder-ne fer una de més gran, l'actual.

Degut a la composició del sol, i intensificat pel terratrèmol de 1985, l'edifici es troba en estat d'enfonsament. De fet, de la cúpula central en penja un pèndol que descriu a terra el moviment del temple des d'inicis del s.XX.

Per tenir una bona vista de tota la plaça tot menjant o fent un beure, podeu pujar al restaurant Puro Corazón, a ponent del Zócalo (c/ Monte de Piedad 11, 6è).
Avui hem acompanyat la cervesa amb uns Tlacoyos, i demà hi tornarem per sopar.

I ja que estem al Zócalo, al mig de la plaça hi ha una bandera mexicana enorme que cada dia els militars es dediquen a penjar i despenjar. És divertit veure tot el ritual que fan els soldadets, al matí per penja-la, i a quarts de set del vespre per despenjar-la. Ja que no tenen feina, com a mínim deuen sentir-se útils parant i desparant el màstil.

••••••••••••
El nom tlacoyo és una deformació de la paraula náhuatl tlahtlaōyoh, i fa referència a un plat típic mexicà consistent en una massa gruixuda i ovalada de blat de moro, la qual pot anar farcida de diversos ingredients i condimentada de diferents salses o espècies.

Publicacions relacionades

1 comentaris

  1. van caldre 4 vegades? Doncs jo sempre he sentit que a la tercera ja va la vençuda :P

    ResponElimina