Vaporcitos a Mérida

27.7.14

Mérida, situada a la península de Yucatan, va ser funduda al 1542 per Francisco de Montejo y León "El Mozo" damunt les ruines de la ciutat maia T'Ho. A la Plaza Grande, que és on hi ha tot el meollo i precisament el nostre hostal, hi trobem el Palau de Govern, la Catedral de Sant Ildefons i la casa de Montejo.

Aquest últim va construir el seu palauet damunt d'un pou natural, per no tenir problemes d'aigua. Sembla ser que en aquest mateix pou (cenote) és on hi va llençar els 3 líders-sacerdots maies de la regió un cop decapitats. El Mozo va dirigir-se als maies amb els 3 caps en mà obligant-los a adoptar el catolicisme.

A la catedral hi trobem el Cristo de las Ampollas. Una imatge de fusta de Crist que va sortir intacte d'un incendi que va afectar tota la nau, només apareixent-li algunes butllofes. Però el que resulta més imponent és el Cristo de la Unidad, una talla de fusta enorme que precideix la basílica.

Per la seva esplendor, Mèrida, igual que Valladolid o el zócalo de Ciudad de Mexico, s'ha de passejar. Busca qualsevol guia i tria que vols veure. Tot i que si vas passejant sense rumb pel centre és molt possible que un vilatà autòcton t'indiqui què veure i cap on anar. Sense propina, simplement perquè ho viuen i estimen la seva ciutat.

No et perdis però el Paso de Montejo. Una avinguda senyorial que volia imitar els d'altres ciutat europees. I aquí hi trobem entre d'altres el Palacio Canton, seu de l'actual Museu d'Antropologia. Sembla ser que les difernts cases estan interconectades per túnels ja que els propietaris temien una rebelió maia i així cada nit dormien en llocs diferents.

Publicacions relacionades

0 comentaris