Menjar mexicà 1: Antojitos i entrants

10.8.14

Una dels millors aspectes de veure món és poder degustar diferents plats i formes de cuinar.
Durant la nostra estada a México vam anar fent el recull gastronòmic que us presentem en aquest post. Hi trobareu de tot, però en faltarà molt més... Serà qüestió de tornar-hi. Ja veieu que d'excuses no en falten.

Degut a que hi havia molta quantitat de fotografies, l'article està dividit en diferents posts. En aquest ens centrarem en els aperitius i primers plats.
Bon profit!

Flautes

Tortilla de blat de moro enrotllada i farcida amb diferents ingredients, i fregida en oli de manera que quedi cruixent.
Flautas de pollo
Flautas de res
Fonda La Lupita de Acapulco, Cancún

Tacos

De la wiquipèdia, "tortilla doblegada o enrotllada per tal que pugui contenir diversos tipus d'aliments. És una recepta fonamental i molt fàcil de fer, ja que el taco es pot omplir pràcticament amb qualsevol guisat de carn i/o verdures. Es menja directament amb les mans i sol anar acompanyat per salsa picant, vermella o verda, en general, però també s'acompanya amb qualsevol dels infinits tipus de salses i amaniments propis de la cuina mexicana tradicional."
2 Tacos, de Chicharron i de Pollo con arróz
Cuina al carrer davant l'Estació d'Autobusos de Cancún
Tacos de Arrachera
Restaurant Las Brisas, Playa del Carmen 
Tacos de Machaca de Camarón
Restaurant Puro Corazón, Ciudad de México
Tacos Dorados
Restaurante El Mirador Bellevue, Cancún
Tacos Jarana
Tacos Vegetarianos
Playa del Carmen
Tacos de Cochinilla Pibil
Restaurant Sanborns, Casa de los Azulejos, Ciudad de Mexico

Quesadillas

És un antojito mexicà fet amb una tortilla i formatge. Hi ha molts variants que poden contenir diversos altres aliments a més d'aquests dos principals.
Vindria a ser com un bikini o un mixto, però amb tortilla en comptes de pà de motlle.
Quesadilla de chicharrón
Restaurant El Fogón Montañés, Ciudad de México
Quesadilla de pancita
Restaurant El Fogón Montañés, Ciudad de México
Quesadillas Mixtas (esquerra), Chilaquiles Rojos (dreta) i Panecillos Calientes (baix)
Restaurant El Mirador Bellevue, Cancún

Arròs

Arroz "Brisas", amb marisc i advocat
Restaurant Las Brisas, Playa del Carmen
El típic Arroz con Pollo
Restaurant Nicté-Ha, Mérida

Chilaquiles

Els chilaquiles són un entrant o antojito de mexicà elaborat amb totopos (trossos de tortilla de blat de moro fregits o torrats) normalment banyats en salsa, i que poden contenir altres ingredients segons la recepta i/o regió.
Els totopos són els que aquí coneixem com a nachos.
Chilaquiles amb ceba i formatge, acompanyats de frijoles
Restaurant Hotel Amigo Zócalo, Ciudad de México
Chilaquiles con jitomate
restaurant Amigo Zócalo, Ciudad de México
A Méxic diferencien el tomàquet verd del tomàquet vermell, anomenant al segon jitomate.
Tot i així, segons la regió també pot variar aquesta nomenclatura.

Dedos de queso

Formatge camembert arrebossat, igual que els coneguts fingers americans.
Dedos de Queso
Restaurant Xcatiic, Merida

Enchilada

Elaborada amb tortilla (sempre de blat de moro) farcida i coberta de salsa. La varietat de farciments i de salses crear un ventall molt ampli de variacions. 
El més comú, és que les tortillas siguin pre-fregides lleugerament abans farcir-les. I poden estar enrotllades en forma de caneló o simplement doblegades per la meitat.
Enchilada suiza
Restaurant El Jolglorio, Ciudad de México
Enchilada de mole poblano
Restaurant Sanborns, Casa de los Azulejos, Ciudad de Mexico

Enfrijolada

Com el nom bé indica, aquestes són un plat mexicà elaborat amb tortillas i frijoles. Normalment van acompanyades de formatge, i poden dur també altres ingredients.
Enfrijolada
Restaurant Hostal Amigo Zócalo, Ciudad de México

Fajitas

Carn rostida (presentada a tires o picada) a la graella, acompanyada d'una gran varietat d'ingredients, i servida amb tortilla.
Fajitas de res
Restaurant La Lupita de Acapulco, Cancún

Lomitos

Llom de vedella filetejat, acompanyat de diferents ingredients segons la recepta i la regió, servit entre dos pans lleugerament torrats. És un plat originari del sud de Llatino-Amèrica, tot i que també són molt típics els Lomitos de Valladolid, a Yucatan.
Lomitos Pibihua
Restaurant Doña Hermelinda, Valladolid, México
Lomitos Pibihua
Restaurant Doña Hermelinda, Valladolid, México

Molletes

Són un aperitiu a base de llesquetes de pà torrat  i diversos ingredients, tant salats com dolços.
Són originaris del sud de la península ibèrica, i van arrelar bé a Llatino-Amèrica.
Els típic sol anar untat amb frijoles i una llesca de formatge gratinat al damunt.
Molletes
restaurant El Mirador Bellevue, Cancún

Omeletes

Si al pà de moresc aixafat a Mèxic n'anomenen "tortilla", com es deu anomenar la truita? Doncs omelete (pronunciat omelet). Senzill oi?
Normalment la omelete no ve sola. Aneu amb compte: va carregada de jitomate, ceba i formatge, i acompanyada d'arròs, frijoles, etc.
És un plat també típic per esmorzar.
Omelete de Jamon y Queson
Cocina Econòmica (Av. 15 Norte amb c/ 4 Norte), Playa del Carmem

Panuchos

Plat de la cuina yucateca consistent en una petita tortilla feta a mà, a les que se li fa un tall per on se li posen frijoles i que després es fregeix.
Posteriorment se li posa al damunt enciam, varietats de carn, jitomate, ceba, alvocat, etc.
Panucho de Escabeche de Pollo
Restaurant Doña Hermelinda, Valadolid, Yucatán, México
Panuchos de pollo
Restaurante Nicté-Ha, Mérida, Yucatán, México

Papadzules

Aquests són un entrant tradicional de la gastronomia yucateca. El nom té dos possible orígens: per una banda "l'aliment de l'amo" (del maya papa, aliment, i Dzul, amo o cavaller que no és de la classe popular), i per l'altra "enfangat i remullat" (de Papak, enfangar, i zul, remullar).
Consisteix en tortillas farcides d'ou dur, remullades en una salsa de carbassa,  i banyades finalment en una salsa de jitomate amb chile habanero i ceba.
És un plat que aconsellem compartir perquè atipa i embafa molt.
Papadzules
Restaurant La Jarana, Mérida, Yucatán, México

Platano frito

El seu nom ja indica què és. Si és plátan madur, es coneix també com a tajada. I si el plàtan és verd, també se'l coneix com a patacón, tostón o frito; amb la opció d'aixafar-lo o presentar-lo directament tallat.
Plátano frito
Restaurante El Mirador Bellevue, Cancún

Tlacoyos

Antojito mexicà consistent en una tortilla gruixuda, ovalada i llarga. Aquesta pot anar farcida de diversos ingredients, com frijoles, i a sobre s'hi posa una barreja d'ingredients com nopales, formatge, salsa amb Xile i ceba.
També anomenats clacoyos, tlatloyos o tlayoyos; el nom és una deformació de la paraula náhuatl tlahtlaōyoh.
Tlacoyos
Restaurant Puro Corazón, Ciudad de México

············
En els següents posts presentarem les varietats de carn i peix, els dolços i les begudes.
I que tinguin una bona cuina!

Publicacions relacionades

2 comentaris

  1. Respostes
    1. 20 dies van donar per molt.
      Però encara ens falta molt més per descobrir... ;)

      Elimina