Menjar mexicà 2: aguas, ceviches y mas.

11.8.14

Continuant amb la secció gastronòmica encetada ahir amb els entrants i antojitos mexicans, avui us mostrarem la varietat de plats amb carn i peix, tocant un xic les amanides i les mescla d'ambdós.
Però no es pot dir que es visita Mèxic sense provar les seves populars aigües de sabors, amb el que començarem aquest posts.
I l'acabarem amb els dolços; que si bé és cert que en general no ens agraden, alguns si que hem tastat.
Bon profit!

Aguas

Aguas frescas és el que a Méxic es coneix com un tipus de begudes no alcohòliques a base d'aigua, fruites i sucre. Són molt utilitzades en la seva gastronomia durant els diferents àpats, substituint l'aigua mineral. Les aigües fresques més populars són la de jamaica, de llimona (o llimonada), de taronja (o taronjada), de tamarinde i d'orxata d'arròs. Es beuen fredes,i acompanyades amb glaçons.
S'ha d'anar amb compte al demanar, per exemple, una naranjada; ja que et serviran una Agua de Naranja en comptes d'una Fanta de Taronja.
Agua Sandia (i un Mojito)
Restaurant La Malquerida, Túlum
Agua de limon
Restaurant El Aguacate, Túlum
Agua de Jamaica
Cocina econòmica, Playa del Carmen
L'Aigua de Jamaica, aigua de flor de Jamaica o té de hibisco és una infusió feta a partir de la flor de la Rosa de Jamaica, concretament de calzes (sèpals). La planta també és anomenada Cànem de Guinea.
Es tracta d'una tisana que es pren tant freda com calenta a tot el món. S'hi afegeix sucre per endolcir-ne l'amargor.
Agua de Manzana i Agua de Mango
Restaurant La Flaca, Túlum
Agua de Naranja
Restaurant Caribe Mexicano, Túlum
Agua de Pepino con limón (la millor de totes)
restaurante El Aguacate, Túlum

Michelada

Aquesta aberració mexicana no sabia on ubicar-la, però ja que estàvem parlant de refrescos, he decidit fer-vos-en cinc cèntims.
És una beguda alcohòlica típica de Mèxic que es prepara barrejant cervesa, suc de llimona, sal i una mescla de diverses salses.
A tots els bars/restaurants pots demanar la cervesa sola, o una Michelada, on també has d'escollir la cervesa amb la que fer aquest combinat. Et serveixen el got amb la michelada i glaçons, i la cervesa a part per què l'aboquis.
Personalment no em va agradar gens, però per gustos, els colors.
Michelada amb Corona
El que aquí coneixem com a Coronita, independentment del tamany, a Mèxic diferencien La Corona (una mitjana) de La Coronita (un quinto). Diu la llegenda que a Espanya no podien fer ús aquest nom perquè ja estava registrat per la Casa Reial. Però sembla ser que qui havia registrat aquest nom, i motiu pel qual la cervesa es va haver de comercialitzar com a Coronita, va ser el vi Corona de Bodegues Torres.

Amanides

Amanida d'espinacs amb pollastre
Restaurant El Aguacate, Tulum
Ensalada de Nopal, Aguacate i Frijoles
Restaurant El Aguacate, Tulum
El Nopal, conegut a casa nostra com a Pales de figues de moro i Figuera de Moro, o Chumbera al sud de la Península Ibèrica, és un cactus molt carnós i ramificat, del que a nivell gastronòmic a Mèxic se n'aprofiten els fruits (figues de moro o higos chumbos) y les pròpies pales.

Ceviches

El cebicheceviche sebiche és un plat típic de la zona costera d'Amèrica Llatina, principalment de la zona del Pacífic. Com el xató, tothom se'n vol apropiar l'autoria; si bé és cert que l'origen sembla ser de la regió que actualment ocupa Perú.
Consisteix en una mena d'amanida de peix i marisc macerats amb cítrics i acompanyats de ceba, jitomate i altres ingredients freds. Al ser una recepta tant estesa, segons la regió sol canviar bastant.
Ceviche mixto
Restaurant El Mirador Bellevue, Cancún
Ceviche de Camarón
Restaurant 100% natural, PlayaCarmen

Peix

1kg de peix rostit
Restaurant La Palapa, San Crisanto, Yucatán, México
Filet de peix a la planxa
Restaurant La Palapa, San Crisanto, Yucatán, México
Camarones al coco
Restaurant La Palapa, San Crisanto, Yucatán, México
Pescado Chimichurri acompanyat de Pastel de Carne con Maiz
Restaurant El Mirador Bellevue, Cancún

Carn

Bistec encebollado con guacamole
Pechuga Xochimilco
Restaurante Puro Corazón, Ciudad de México

Dolços

Crosant de xocolata i mango
Jose at mama's Home, Tulum
Pay de limón
restaurant El Mirador Bellevue, Cancún
Pan de elote
Restaurant Puro Corazón, Ciudad de México
A Mèxic s'anomena elote (del náhuatl elotl, 'panotxa tendra') a la panotxa de moresc que encara està a la planta que la ha produït (tant madures com immadures), o bé a la que ha sigut recentment collida i que els grans de moresc encara guarden la humitat natural.

I fins aquí la gastronomia mexicana. Quan hi tornem, ampliarem aquesta secció!
Bona cuina!

Publicacions relacionades

0 comentaris