La casa de Durin

15.12.14

Abans de llegir: Aquesta entrada conté spoilers de les trilogies Cinematogràfiques de El Hobbit i El Senyor dels Anells.
Per facilitar la lectura he intentat posar tots els links possibles, i al final del post hi trobaràs el cronograma dels Reis de la casa de Durin i el genograma del final de la Tercera Edat.

THORIN ESCUT-DE-ROURE, protagonista principal de El Hobbit, és l'hereu de la Casa de Durin.

Segon la obra de J.R.R. Tolkien, els nans van ser un dels primers éssers creats a la Terra mitjana. Però per ordre de Eru (el déu únic), van restar dormint fins al naixement dels elfs. DURIN va ser el primer dels 7 de la seva raça que va despertar.

I va viatjar des del Mont Gundabad, el lloc on va obrir els ulls, fins al Fondal del Torrent Bagueny, on hi va construir Khazad-dûm (Mòria).
A Durin se'l coneix com a l'Inmortal perquè va viure molts més anys que els seus iguals i perquè els seus cinc descendents per línia directa també s'anomenaven Durin i eren idèntics a ell.

El seu nét, DURIN III, va ser qui va rebre un dels "Set [anells] per als Senyors dels Nans en llurs cavernes" forjats per Sauron.


I durant el regnat del seu fill, DURIN IV, és quan esclata la "Guerra de la Última Aliança" contra les forces d'en Sauron. Els nans de la Casa de Durin s'uneixen al rei elf Gil-Galad i al rei dels homes Eléndir.
Àragorn II, rei de Góndor i marit d'Arwen a El Senyor dels Anells, és heureu del llinatge d'Eléndir.


El nét de Durin IV, DURIN VI, va ser qui, per la vanitat d'aconseguir més mithril, va excavar massa profund i va despertar a un Balrog. Aquest va ser anomenat La fatalitat de Durin perquè el va matar al 1980 de la Tercera Edat.


El fill de DURIN VI, NAIN, va morir l'any següent defensant Khazad-dûm del Balrog, i en va ser l'últim senyor, perquè els nans van abandonar el lloc. Aquest va convertir-se en un lloc maligne, i els elfs passaren a anomenar-lo Moria ("Abisme Negre" en síndarin).

THRAIN I "el vell" va ser qui va reunir la resta del seu poble i els conduí cap al nord, fins a la Muntanya Solitària, fundant Erèbor. Allí va iniciar el comerç amb la ciutat del llac, Èsgaroth; i sota el seu regnat es va trobar la famosa "Pedra de l'Arca", la joia insignia dels nans d'Erèbor.


(en aquest vídeo hi apareixen Thorin i Thror, descendents de Thràin I)

El seu fill i el seu nét, THORIN I i GLOIN, van fundar una colònia a les Muntanyes Grises, Èred Mithrim, que va acabar adquirint més protagonisme que Erèbor. D'aquesta manera, a partir de ÓIN fill de Gloin, els reis de la casa de Durin van establir-hi allí la seva residència; i la Muntanya Solitària va passar en un segon terme.

Uns dos-cents anys més tard, DAIN I, i el seu fill Fror, van morir defensant Èred Mithrim d'un drac de gel. Els altres dos fills, THROR i Gror, van conduir els supervivents a Erèbor i als Turons de Ferro respectivament. El llinatge de Durin va passar a Thror i els seus descendents, però a partir de la Quarta Edat passarà als descendents de Gror.

Ja instaurats a Erèbor, aquesta ciutat va adquirir la màxima esplendor.
Thrór llevó a la Gran Estancia de Thráin la Piedra del Arca, y él y su pueblo prosperaron y se enriquecieron y tuvieron la amistad de los Hombres de las cercanías. Porque no sólo hacían cosas asombrosas y bellas, sino también armas y armaduras de gran valor; y había un gran tráfico de minerales entre ellos y sus parientes de las Colinas de Hierro. De este modo los Hombres del Norte que vivían entre el Celduin (Río Rápido) y el Carnen (Aguas Rojas) se hicieron fuertes y rechazaron a todos los enemigos del Este; y los Enanos vivían en la abundancia y había fiestas y canciones en las Estancias de Erebor.
J. R. R. Tolkien, El Señor de los Anillos, Apéndice A

Però la fama d'Erèbor va arribar a oïdes de Smaüg el Daurat (també conegut com Smaüg el Magnífic) qui va destruir el regne sota la muntanya, i va fer fugir als seus habitants.


Thror i el seu poble, exiliats, es van refugiar a les Terres Brunes de forma provisional.
Quan ja era gran, Thror va abdicar, cedint el regnat al seu fill THRAIN II, i va marxar acompanyat de Nár a voltar món. Però en arribar a Mòria va ser capturat pels orcs i Azog li va tallar el cap.
Degut a aquest fet, el seu fill THRAIN II va convocar a tots els pobles nans de la Terra Mitjana i  va iniciar la guerra contra els orcs.

Segons la versió jacksoniana és el mateix Thror qui inicia la guerra contra els orcs. I el seu fill THRAIN II i nét THORIN II presencien la seva mort a mans d'Azog.

És en la lluita contra Azog, a les portes de Mòria, quan Thorin II passa a tenir l'àlies d'Escut-de-Roure:

Els nans van conquerir Mòria als orcs en la Batalla de Azanulbizar, però no van entrar-hi per temor a la "Fatalitat de Durin" (el Balrog). I van traslladar-se a viure a les Muntanyes Blaves (Ered Luin).

Uns anys més tard, sense saber-ne els motius exactes, Thrain II va abandonar Ered Luin i va marxar amb els seus cosins Balin i Dwalin cap a Erèbor. Però mai van arribar-hi degut a molts i variats perills als que es van veure sotmesos. I endinsats en el Bosc Llobregós, els germans Balin i Dwalin van perdre el rastre de Thrain II.

És un Gandalf (Tharkûn en khuzdul) qui es troba a Thrain II, en estat de deliri absolut, en una masmorra de Dol Guldur (el castell habitat pel Nigromantic). Sauron l'havia empresonat, torturat, i li havia robat l'Anell de Poder.

Però abans de morir, li lliura a Gandalf el mapa d'Erèbor i la clau de la porta secreta. I serà doncs en Gandalf qui anirà en busca del fill de Thrain II, THORIN Escur-de-Roure, per lliurar-li aquestes dues peces i recuperar el regne sota la muntanya solitaria.

(versió jacksoniana de la trobada de Gandalf amb Thrain)

Després de recuperar Erèbor i proclamar-se el nou "Rei sota la Muntanya", s'inicià la Guerra dels Cinc Exèrcits. En aquesta batalla, lluitant contra les forces de la foscor, Thorin II va ser ferit de mort, igual que els seu germà Frerin, i els seus nebots Fili i Kili. D'aquesta manera la línia successòria de la Casa de Durin passà a DAIN II, besnet de DAIN I a través de Gror.

DAIN II, qui també va participar en la Guerra dels Cinc Exèrcits, al passar a ser l'hereu de la Casa de Durin i "Rei sota la Muntanya", va acabar amb la continuació del regne nan dels Turons de Ferro.
DAIN II va morir, juntament amb el net de Bard l'Arquer, aturant amb èxit la incursió de l'exèrcit d'en Sauron a la vall durant la Guerra de l'Anell.

THORIN III va participar al Consell d'Elrond amb en Guimli. I a la caiguda de Sauron va acabar amb els Orientals que assetiaven la Muntanya Solitària juntament amb Bard II (besnét de Bard l'Arquer). A partir d'aquí va passar a ser un gran aliat d'Aragorn i del Regne Unificat (Gondor + Àrnor).

El fill de Thorin III, DURIN VII "l'últim", va ser l'últim rei conegut de la Casa de Durin.Informació de :
- TOLKIEN, J. R. R. (octubre de 2002). Los pueblos de la Tierra Media.
- El Fenomeno.com
- El Anillo Unico

També pots seguir els nans via twitter:
 (clicka damunt de cada imatge)

Publicacions relacionades

1 comentaris