El Hobbit 2: Una desolació (part III)

10.12.14

Fer una crítica a una pel·lícula 1 any després d'haver-se estrenat no té cap tipus de sentit. Sobretot perquè la majoria de coses ja es poden haver llegit en molts espais especialitzats (en destaco Les Rades Grises). Però hi han un seguit de coses que em van quedar al tinter; així que aprofitaré els últims dies previs a l'estrena de El Hobbit 3 per començar a fer bullir l'olla. o millor dits, les forges d'Erèbor.


Llegint els dos posts (1 i 2) escrits sobre la pel·lícula de El Hobbit segur que dono la sensació de rebuig total a aquesta obra. No és pas així però, ja que en Peter Jackson ha rebut tants afalacs, vull fer de perepunyetes (o de Odo Proudfoot).

És cert que 12 mesos després de veure-la ja no m'indigna tant la persecució de circ pel Celduin, que transforma als elfs en trapezistes i els nans en monstruets de fira. Tampoc l'excés d'elfs en una pel·lícula de nans, ni l'aberració interracial entre Tauriel i Kili. Ni tampoc l'equiparació de l'obsessió de Thorin i la Pedra de l'Arca amb Bilbo i l'Anell Únic.
Ja no cal tornar a posar les banyes en aquests minuteses, però si que hi ha 4 detalls que vull destacar:

et vas fixar en l'Azog?

És aquesll orc de pell pàlida, capita de l'exèrcit del Nigromàntic, a qui, segons la versió Jacksoniana, Thorin li va tallar el braç després de que aquest matés al seu avi.


Aquest orc... aquest orc és més gros que els de la seva estirp. De fet, si ens basem en l'Enciclopèdia de la Terra Mitja l'Azog té més pinta d'Uruk Hai que d'orc, i aquests segons són creats uns anys més tard.
A no ser que sigui un semiorc. Però en tot cas també són obres genètiques de Saruman posteriors a la Batalla dels Cinc Exèrcits.

i amb les les aranyes?

La incursió en el Bosc Llobregós és un dels moments que em va agradar més. Com l'atmosfera contaminada de maldat va ennuvolant la ment del grup, a l'estil Blair Witch Project, per culminar amb la fantàstica entrada en escena de les aranyes, evidentment més petites que la de Cirith Úngol.
I evidentment l'alliberació dels nans per part d'en Bilbo.

Pregunta pels experts? Per què amb l'Anell Únic en Bilbo pot escoltar les aranyes, però no pot fer el mateix amb la resta de bèsties del mal?

Saps què és un Bèorning?

de l'adaptació a la gran pantalla de l'univers tolkinià hi han personatges que s'han tocat de refiló. Al Senyor dels Anells, el gran absent va ser un Tom Bombadil, i en aquesta en Beorn hi té poca representació pel pes de la seva història.
Però bé, suposo que això podria dir-se de tots els personatges secundaris que treuen el cap a cada pàgina.
(c)Ted Nasmith. All Rights Reserved - http://www.tednasmith.com
Els bèorning són una de les races d'homes de la Terra Mitja de Tolkien, emparentats amb els Rohirrim, que acostumen a viure pels voltants de les Muntanyes Boiroses en clans o famílies aïllades, i amb l'ajut de gran varietat d'animals.
De tot aquest grup, n'hi ha alguns que tenen el do de poder-se transformar en óssos, entre ells en Beorn i el seu fill Grimbeorn

En la història original és Bèorn qui convida al grup a refugiar-se a casa seva, en canvi, en la versió jacksoniana, ocupen casa seva i no el deixen entrar quan té forma d'ós. Nans okupes? Jo, imaginant el seu caràcter, si fos d'ell els hagués fet fora a patades.


I què dir de la trobada i lluita contra Smaüg a Ered Luin?

El tram final d'aquesta segona part de El Hobbit esdevé màgic amb l'aparició esperada d'Smaug, qui no s'havia deixat veure ens els tràilers, igual que en Gollum a la pel·lícula Les Dues Torres. Ell, l'esplendor de Erèbor, i el diàleg amb Bilbo són massa meravellosos per embrutar-los amb una lluita surrealista entre els nans i el drac.
Si; de cop i volta apareix tota la troupe, Smaug anomena a Thorin Escut-de-Roure tot i no poder tenir coneixement d'aquest àlies, i la la família de Durin es transformen en els caçadors de el Imperio del Fuego tot convertint Erèbor en la fosa de Terminator 2. Tot plegat per acabar amb un drac embolicat com un Ferrero Rocher, i volant cap a Èsgaroth deixant anant purpurina com una burbujita Freixenet.


6 dies...

Publicacions relacionades

0 comentaris