Incursió a Braavos

12.9.15

Girona és l'escenari de moltes escenes de la sisena temporada de Joc de Trons, i amb Les Rades Grises ens hi havíem de fer presents...

"I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I—
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference."

i aquest poema de Robert Frost és l'explicació filosòfica que ens calma la consciència per no haver passat per la Meridiana en la nostra improvisada incursió gironina.

Després d'haver llegit "Arya de Girona", la última entrada a Les Rades Grises (picada d'ullet), tenia clar que Girona s'havia convertit en Braavos i, per la oportunitat presentada, volia viure-ho. Així que vaig unir-me a l'expedició encapçalada i dirigida pels germans Raül i Moisès de la Casa Umber, caçadors i rastrejadors del nord-est de Wolfswood i experimentats en la travessa del Mar Angost camí de les Ciutats Lliures d'Essos.


Braavos és una de les Ciutats Lliures del continent d'Essos, a l'est de Westeros (que és on es desenvolupa la principal trama de Joc de Trons).
Així doncs que si Maisie Williams (l'actiu que fa d'Arya Stark) i en John bradley-West (qui interpreta a Samwell Tarly) estan tombant i rodant per Girona, vol dir de rebot que aquesta formarà part de l'escenografia de la ciutat de Braavos.

Tot i així, per la lleona que et trobes just a l'entrada del Barri Vell, Girona diria que té més pinta de Roca Castlery que de Ciutat Lliure...
Si no pregunteu-ho al Rocambolesc, qui s'han afanyat a complaure als Lannister fent un gelat de la mà daurada de sir Jamie.

La mà de daurada del Matareis (Les rades Grises)
I em pregunto: quin gelat farien per complaure als altres dos germans Lannister?
Un polo d'en Tyrion? (llegeix la notícia)
La galeta gelada Shame, en referència al camí de la vergonya que recorre la Cercei al final de la 5à temporada?

Una mica d'història

El Feu Franc de Valyria, d'on en són originaris els Targaryen, era un imperi format per l'agrupació de feus del continent d'Essos i que tenia la seva seu a la ciutat de Valyria.
Dins de la conquesta del sud d'Essos (el que seran les futures Ciutats Lliures), varis grups de refugiats s'agrupen en una llacuna entre el Mar Angost i el Mar dels Calfreds, i a l'any 500 BC (5 segles abans de la Conquista de Westeros per part d'Aegon I Targaryen) funden la ciutat secreta de Braavos.
Aquesta ciutat va ser secreta durant 100 anys, i durant 200 més se'n va desconèixer la ubicació, de manera que quan té lloc la Maledicció de Valirya i les ciutats costeres es declaren Ciutats Lliures, Braavos surt a la llum com la més potent gràcies al seu poder econòmic i naval.

Braavos és conegut per ser seu de molts prestadors, i pel Banc de Ferro, que és com es fiança la corona Lannister i Stannis Baratheoon en la Guerra dels Cinc Reis. Al 6è capítol de la 4a temporada, el Rei Stannis i sir Daevos Seaworth (el cavaller de la ceba) apareixen entrant a Braavos passant per sota del seu tità:La ciutat també és coneguda pel respecte a les diferents religions, de manera que hi conviuen tots els diferents cultes possibles; sent el culte més conegut el del Déu dels Molts Rostres amb el seu Temple de Blanc i Negre, on hi ingressa l'Arya Stark després de fugir de Westeros.

Arribada de l'Arya a Braavos:

I arribada de l'Arya al Temple de Negre i Blanc:

Els escenaris

Pel que he pogut llegir i escoltar, de les escenes que s'han rodat a Girona ahir només en vam poder veure (o intuir) tres:
(comencen els spoilers)

1. Les Escales de la Catedral

Segons Watchers on the Wall, "en algun moment de la temporada, hi haurà una confrontació pública força interessant a Port Reial: En Jaime Lannister, acompanyat de soldats Tyrell marxarà cap al septe de Baelor (presumiblement per exigir l'alliberament de la reina Margaery)". Així doncs, les escales de la Catedral de Girona passaran a ser les escales que condueixen al Septe de Baelor, i d'on esperem la filmació eqüestre en els propers dies.
escales dela catedral amb un croma per la filmació de Joc de Trons
Instal·lació d'un croma al final de les escales de la Catedral de Girona

2. Carrer de Bellmirall

Fa una setmana, les Rades Grises ens mostraven les imatges que confirmaven la persecució de "la noia abandonada" (membre del Temple de negre i Blanc) cap a l'Arya Stark. Ahir van seguir rodant en la mateixa ubicació però no vam aconseguir cap imatge dels actors.
carrer Bellmirall, inici de la persecució de l'Arya
Decoració al carrer de Bellmirall
The Waif ("la noia abandonada") perseguint a l'Arya:

3. Sant Pere de Galligants

Sembla ser, segons Los Siete Reinos, que l'interior del temple serà una estança de la Casa del Déu de Molts Rostres. Ahir van rodar-hi a l'interior i, com era d'esperar, va ser impossible accedir-hi.
Sant Pere de Galligants amb la catedral al fons, on es veu una grua per tamisar l'entrada de llum solar per les finestres del temple.
A l'exterior del temple, a la plaça dels Jurats, i d'accés impossible pels fans (i no serà per manca de voluntat i d'intents), s'hi va rodar una escena d'una obra de teatre de Bravoos sobre els aconteixements de Westeros.
El nou capítol de vents d'Hivern on hi apareix aquesta escena, el podeu llegir a Los Siete Reinos, i les fotos les podeu veure a Watchers on The Wall, ja que ahir era impossible trobar un punt de visió.

Fotografia de Teleprograma a Watcher on the Wall

Conclusions de l'expedició braavosiana

Que la sèrie televisiva d'un món de la literatura fantàstica que has llegit es rodi a uns quants quilometres de casa teva, implica necessitat d'anar-hi. No per veure algun actor o personatge directament (que també) sinó per gaudir del fet d'haver estat a Girona al mateix temps que tot l'equip de HBO.
Si a això hi sumes la companyia, doncs ja tens el dia assegurat.

És el moment perfecte per compartir la teva vivència per Westeros i Essos amb algú que també hi ha estat, i també és el moment per poder divagar sobre les intencions de GRR Martin amb cadascun dels personatges.

Igualment, als fans (aquells qui no ens tirem als peus dels actors) també ens agradaria poder gaudir, des de la llunyania, de la filmació de la sèrie. Si es mou tanta logística per evitar que ningú vegi res, també es podria repensar en no invertir tant per tal de que els interessats poguessin gaudir d'aquest moment i no només del producte final ja per televisió.

És per aquest motiu que aquí teniu aquest petit mapa perquè pugueu preparar una estratègia d'atac a Braavos: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zWty9QjkSpnY.kVLkhPJ6dZkE

I per acabar, després de veure i viure el treball dels extres, els qui fan jornades maratonianes de treball, per 50€/dia i el plaer de sortir a la sèries, i amb els qui hi vam tenir contacte d'estraperlo per les seves condicions contractuals amb HBO, només puc afirmar que Girona no és Braavos, és Astapor!

Aquí us deixo amb la desfilada d'Inmaculats després del rodatge:

Publicacions relacionades

3 comentaris

  1. Crònica ben vivencial i divertida, Mr. Kiku, i això que no ens ho posen fàcil, oi? :) Però amb lectors com nosaltres ja podrien tenir un detall. Felicitats!
    Valar morghulis...

    ResponElimina
  2. Caram! Com t'ho treballes!

    Per cert, no em sona haver vist cap Tità a Girona

    ResponElimina