el gat Gafe de "Los Padres de ella"

6.9.15

O com fer que el meu gat utilitzi el WC...

No cal ser en Jack Byrnes (Robert de Niro a "Els Pares d'Ella"), un ex-agent de la CIA, per poder ensinistrar el teu gat/a per que faci les seves necessitats a la tassa del vàter.
Tenint en compte la capacitat d'aprenentatge dels gats i al seu nivell de netedat, la veritat és que amb temps i paciència és molt senzill. 
El gat Gafe, Jixy en anglès, a la pel·lícula "Meet the parents"

Per fer-ho senzill només cal comprar qualsevol kit d'ensinistrament que venen per internet. Hi han diferents models, que més o menys tenen el mateix cost: Servi Cat, WC Litter Kwitter, Citi Kitty, etc. Jo et recomano el més barat, a poder ser comprat de segona mà, ja que només el faràs servir durant aquest procés i perquè, per tant, no necessites que sigui de gran qualitat.

Un cop conegut el mètode d'ensinistrament, també pots decidir no comprar cap kit i crear-ho tu mateix. Si funciona, endavant!

Prèviament recomano tenir dos lavabos a casa, per així poder-ne dedicar un exclusivament a l'ensinistrament, i poder disposar de 6 a 8 setmanes en que no es deixin els gats, més d'una nit seguida, sols a casa, per no haver d'interrompre l'aprenentatge.

A partir d'aquí el procés d'aprenentatge està dividit en dos moments:
1. Ensenyar al teu gat a fer les necessitats a la tassa del wc.
2. Ensinistrar-lo a agafar la postura correcta.

Si el teu gat ja fa les necessitats de forma normal a la sorra, simplement hauràs de canviar el lloc on diposites la sorra per la pròpia tassa del vàter, de manera que hagi de pujar a la tassa per trobar-se allí la sorra.
Amb els kits d'aprenentatge aconsegueixes transformar la tassa en el seu sorral, dipositant una safata dins el wc que s'aguanta per les vores i que queda suspesa damunt l'aigua.

El WC es transforma en el sorral

Aquesta primera part dura una setmana.

A partir d'aquí, quan ja puja a la tassa per fer les seves necessitats, caldrà anar-lo reeducant perquè s'acostumi a recolzar damunt les vores del wc i posi el cul cap a la part de dins.
El mètode consisteix en posar un forat al mig del sorral, mitjançant les diverses plaques que ofereix el kit, i fer fer que vagi augmentant fins que finalment ja s'ha acostumat a recolzar-se a la tassa i es pot prescindir de la sorra.
2a setmana: apareix un forat al mig del sorral.
El gat continua fent les seves necessitats com a la 1a setmana.

3a setmana: el forat és més gros.
El gat comença a adoptar la postura correcta degut al forat, però encara trepitja la sorra.

4a setmana: l'equador de l'ensinistrament.
El gat ja recolza les potes davanteres al voral de la tassa.

5a setmana: la sorra ja només és simbòlica.
El gat comença a recolzar les potes del darrere també al voral de la tassa.

6a setmana: sense sorra.
En aquesta cal estar alerta i potser retornar a 1 o 2 passos previs.
El resultat final és aquest:

Durant tot el procés cal mantenir el lavabo amb la màxima higiene possible per generar un reforç positiu cap a l'animal.
I, tenint en compte que els gats són animals i no persones, poder estar a l'aguait per reconduir conductes o errors en tot el procés.

A casa vam allargar les últimes etapes ja que, al tenir dos gats, a un li va costar més d'aprendre.

Si tens dubtes o curiositats, pots deixar-me el que vulguis a l'espai de comentaris i t'ho respondré.

Per cert, aquest post va dedicat al Marc i al Joan, els comercials de l'educació i netedat dels gats Tomàs i Ramon. I els qui m'han animat a vulnerar la intimitat dels meus gats per poder-los gravar al wc, i així tenir provés de que realment utilitzen el lavabo.Publicacions relacionades

1 comentaris